Golden Retriever Dog Forums banner

Zaczerwienienie między łapami z czarnymi plamami?

1 reading
39K views 4 replies 5 participants last post by  jomiel  
#1 ·
Cześć wszystkim! Mój golden dostał czerwonobrązowe futro wokół i między łapami. Dziś wieczorem, kiedy ogoliłem je, żeby zobaczyć jego skórę, wykazywało dużo zaczerwienienia z małymi czarnymi kropkami. Załączyłem poniżej kilka zdjęć.

Mój golden dostaje leki na kleszcze/pchły, ale czasami konsekwentnie gryzie i liże dość agresywnie swoje łapy. Ma również bardzo suche poduszki łap, z którymi staram się pomóc za pomocą Mushers. Jakieś sposoby na pomoc w przypadku suchych poduszek łap?

Czy ktoś wie, co się dzieje? Czy powinienem zabrać go do weterynarza? Czy są jakieś domowe sposoby?

Dzięki z góry wszystkim!

#4 ·
Poszedłbym do weterynarza, aby wykluczyć infekcję drożdżakową. To mogą być po prostu alergie, moja Luna miała to i okazało się, że to alergie środowiskowe i pokarmowe. Teraz dostaje zastrzyk Cytopoint co 3-4 miesiące i Apoquel w sezonie alergii (dla niej wrzesień/październik), jeśli jest źle. Odkryliśmy, że wycieranie jej łap po pobycie na zewnątrz pomogło, a w cieplejsze dni pomagają cotygodniowe szampony (zawierające płatki owsiane), co zatwierdza nasz weterynarz.

#5 ·
Tomo też to dostaje w łapy, pachnie bardzo intensywnie ("chipsy kukurydziane"). Czarne kawałki wydają się być nagromadzeniem skóry lub innych zanieczyszczeń. Zazwyczaj dostaje te czerwone łapy, gdy dużo przebywa na zewnątrz, a trawa jest wilgotna lub trochę pada deszcz.

Przycinam jego sierść między palcami i staram się odciąć czerwoną sierść tak bardzo, jak to możliwe, i nakładam odrobinę kremu przeciwgrzybiczego. Czytałem również, że możemy to leczyć szamponem z olejkiem z drzewa herbacianego lub robiąc kąpiel z rozcieńczonego octu jabłkowego. Nie robię tych 2 rzeczy, gdy zauważam czerwoną sierść, ponieważ jego skóra jest już podrażniona przez infekcję, więc myślę, że to szczypie. Ale robiłem to zimą, kiedy przez cały miesiąc non stop pada deszcz, aby utrzymać sierść w czystości.

Używam również Mushers Secret na suchych psich łapach.